Wednesday, October 8, 2008

Dalam kenangan - Arwah Ahmad Khalil bin Musah

AL-FATIHAH

Pada 1 Syawal 1429 bersamaan 1 Oktober 2008, adek saya Ahmad Khalil Bin Musah telah di panggil mengadap Ilahi....pemergian beliau mmg tidak disangka oleh kami...kami hanya mendapat tahu punca kematian selepas post mortem pada keesokan harinya...beliau menghidap jantung berlubang n structure jantung yg abnormal sejak lahir lagi...sesungghnya kami sekeluarga tidak dapat mengesan penyakit beliau nie...sy tak tau macam mana nak share berita semua n aper yg perlu sy ceriter...cukup sekadar sy cerita mengikut gambar2 terakhir arwah di hari2 akhir beliau di Muar...Al-Fatihah..

Gmbr ini di ambil semasa mlm raya...telah menjadi tradisi kami mengisi duit raya beramai2 pada mlm raya...tak disangka, rupanya ini kali terakhir Arwah berkesempatan melakukannnyer...pada mlm nie juga beliau memberi "wang tambang" kepada sy secara tiba2....sy tak mintak langsung pun..agak byk jugak dier beri....dier sendiri bg...dier jugak bg mak duit utk disedekah di mlm kenduri...semua nie dia buat secara ikhlas n tiba2 pd thn nie...pada mlm itu juga dier menegaskan yg dier mahu pulang ke rumah pada khamis mlm jumaat dr umah atuk kami...sedangkan, kami akan hanya pulang pd hri jumaat kerana khamis mlm jumaat tu ader kenduri...dan di tmpat ini lah juga sy terjumpa Arwah terbaring n sudah diambil nyawanya...ya, sy yg menggerakkan jasad beliau pada malam itu jam 10.10 mlm.....sy yang sedar....

Pada pagi raya kita akan bermaafan...dier siap pesan suh amik gmbr dier..salam mak....
gambar dier peluk mak....

this year first time dier cium tgn sy...maybe sebab beza umur yg sethn, kami mcm kwn...peluk time raya tu mmg ader..
Akim n Arwah Alil serumah...nie masa tu lepas slm2 tgh wait nak amik gmbr family....

amik gmbr thn nie tanpa Wan+Beng...sebab diaorg raya dkt Kedah...

Masa amik gmbr nie, pesan semua suh pandang kanan..biler tgk gmbr, me tanya Arwah "Alil, naper ko pandang sana, aku kan suh tgk kanan td...".."saja suka..aku nak lain"dier jwb mcm tu...

Masa gmbr nie pun last family potrait....

I took his photo this time around coz kali nie dier sibuk pegang camera mak n amik gmbr org lain....

selepas dkt Bukit Serampang tu, kitaorg gerak gi kubur atok n nenek dkt Bukit Kangkar...gmbar ni sgt syahdu...tak pernah kitaorg amik gmbr dkt kubur...tiba2 mak nak amik plak....semua gmbr Arwah di kubur pg tu, dier tutup mulut dier...

Tgh hari tu kitaorg ader family gathering dkt umah Tok Alang...Most of da time mereka bertiga...tak mkn aper pun dkt sana sebab food limited this year...masa sy amik nie candid, n sungguh tak sedar yg dier pasan sebenarnyer...try to focus it by urself...i tak sanggup...

SEKITAR PENGEBUMIAN ARWAH DI BUKIT KANGKAR

Seharian menunggu doc utk post morterm, akhirnya jenazah di bawa pulang dlm pukul 6++ pada 2 syawal...dibawa ke rumah sekejap, di sembahyang kan d rumah atuk, n dibawa ke Masjid Bukit Kangkar...mmg Arwah mahu pulang pada Khamis mlm Jumaat kan, jenazah disembahyangkan sekali lagi di Masjid selepas Maghrib...ramai sgt org sembahyang jenazah...baik di rumah mahupun di masjid..

i have no more words to say...

especially this photo...seorang abg, adik, n bapa...melaksanakan tugas akhir...

hanya me n mak da only women yg ader...kami sgt cekal i guess..even org lain tak bg pegi pun, both of us naik kete jenazah menghantar jenazah ke tanah perkuburan....especially my mom sgt cekal...rasanya, kami adik beradik pun tak sekuat tu...

My Abah.....

Mak....

My Bro...Wan....

Me.....

Hakim, my bro...

Didi..salah sorang twins yg sgt emosi utk 2-3 hari itu...

I takleh tgk gmbr nie gak....


N Last sekali, Pipi, sorang lg twins tu...

So skang kami tinggal berlima sahaja.....

Di kesempatan ini sy mewakili keluarga sy ingin mengucapkan terima kasih kepada semua...terima kasih kerana memahami n menyokong kami...especially pada semua ahli keluarga yg membantu, kawan2 rakan2 yg hadir..tak lupa juga pd semua rakan2 online yg berdoa dr jauh...thanks...lain2 post yg berkaitan yg telah disediakan khas utk Arwah adalah spt di bawah...thanks semua :

  1. Kak Red - http://redmummy.com/2008/10/02/alfatihah-untuk-ayusolos-bro (thanks Kak Red...sy hargai sgt2...nnt sy ader kekuatan sy akan start kembali mengkomen blog akak...maafkan sy, sy just nak berehat sebentar....)
  2. http://lilred799.blogspot.com/ - http://lilred799.blogspot.com/2008/10/takziah.html (beb, thanks 4 being there ok..selalu kene teman aku mlm2 lately nie)
  3. Naz - http://nazzdin.blogspot.com/2008/10/takziah.html ( sowy naz hr tu tak sempat nak call or sms blk...time tu tgh driving...anyway thanks a lot...coz selalu jer ader time i need u around me)...
  4. http://mrasyaz.fotopages.com/ - http://mrasyaz.fotopages.com/?entry=1691858 (thanks a lot u...alwiz there n faham what happened around our family...u help us a lot...i still owe u..mmg lah i nak sgt tgk gmbr FP tu kan...i paksa u load cecepat...n i just tak sempat nak ajak u utk potraiture family i jek kan..huhuhu..)
  5. Pumpidos Team - http://pumpidos.blogspot.com/2008/10/pemergian-yang-tidak-disangka.html (thanks pada yg hadir pg tu....thanks 4 da nice photo at ur blog...tak sampai hati nak copy n load..huhuhu...b4 blk kg Arwah mmg nak sgt main futsal dgn u olls...)
  6. Elly@Eliyashazeli -http://eliyashazeli.blogspot.com/2008/10/al-fatihah-untuk-arwah-ahmad-khalil-bin.html (its an emotional post..everytime i read i'll cry...thanks babe dtg tahlil hr tu...sempat ko berjemaah dgn family aku)
  7. Opy@Sofi Mohd - http://sofimohd.fotopages.com/?entry=1698641 (dik..thanks yerk...thanks sebab selalu ader jerk..)
  8. http://emmira.blogspot.com/ - begitu byk kehilangan yg kita dengar dalam sekelip mata kan...semoga kita sedar yg hidup nie sementara jer kan..
  9. Ros Aidura - http://aidurami.blogspot.com/2008/10/al-fatihah-buat-ahmad-khalil-bin-musah.html - we need to move on...trust me, it takes time but semua yg jadik ketentuan Allah..kita harus redha...

P/S : sila inform kepada sy jika ada mana2 link yg sy belum tgk lagi...terima kasih semua....

P/S (updated) : saya akan hanya kembali blogging selepas 40 hari..insyaAllah...

AL-FATIHAH
SEMOGA ROHNYA DICUCURI RAHMAT

47 comments:

Nad Eusoff said...

takziah ye sis...
sabar..
nad sedeh sgt baca entry ni..
harap sis ngan family lain akan lebeh cekal..

Anonymous said...

DD mmg mcm tu...
emo sgt..
anyway, ena jgn lah ngis2 lagi ok?
dd dh tabah dh.
cukup tabah.
dd ingt kata2 dia.
dd kecik lagi untuk bercinta.
dd tau nape dia ckp mcm tu.

Diana-k said...

meleleh2 air mate saye kak bace entry nie....
saye fahamm sangat cemane rasenyer kehilangan org tersayang...been there kak...
doa banyak2 agar tuhan beri kekuatan kepada akak sekeluarga and semoga roh arwah dicucuri rahmat...
take care akak...!!!!!

* ayu * said...

al fatihah...

semoga rohnya d cucuri rahmat & d golongkan dalam golongan yg beriman.. amin...


farah, take great care ek? u pun kena jaga diri jugak tau...

i cnt say much.. air mata dh brjujuran dah ni.. what ever it is.. u know hw to buzz me kan? i am always here..

take care.. *hugs*

Ibu emir said...

Farah, semoga roh nya dicucuri rahmat.. sangat tertouch deep down inside..

Wawa_Nadwa said...

Akk,
Takziah buat akk sekeluarga.
Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah.
Moga arwah dItempatkan dikalangan org2 yg beriman.
Amin.

Pagi ni menitis juga airmata ni.
Walaupon tak bape rpt dgn akk tapi sy dpt merasai situasi akk skrng.
semoga akk tabah yer!

AL-FATIHAH

Eliya Hazreeq said...

Takziah utk ko and family..moga rohnya ditempatkn dlm golongan yg briman..amin..

al-fatihah

Safa Soib said...

Kami dari Pumpido Futsal Team meratapi pemergian Arwah Alir. Beliau seorang yang suka merendah diri, komited dlm futsal, berpengetahuan tinggi dlm sukan bola sepak tempatan & antarabangsa dan memiliki semangat juang tinggi di atas gelanggang walaupun kami bermain sekadar memeluhkan badan. Nickname 'Alir' diberi sebab abangnya Azwan dipanggil 'Alur'. Takziah dari kami untuk anda sekeluarga, semoga rohnya dicucuri rahmat.

-Safa/Paya
Penulis blog & fotografer Pumpido Futsal Team (http://pumpidos.blogspot.com)

Pumpido Members:
Ali, Adili, Ijad, Labard, Man, Farell, Tengkok, Paya, Bad, Atok, Ja, Aki, Senon, Aril, err... ada 25 orang lagi nama.. lupa da...

Kak Red said...

aduh ayu

nangis berjujuran akak baca entry ko nih

teguh nya hati ko, cekalnya ibu mu

biarlah dia pergi dengan aman, sekurang2nya dia pergi dalam keadaan tenteram wpun rupanya ada sakit jantung...

alfatihah

Shopaholic Mama said...

Hi Ayu, so sad reading this entry sampai I nangis 1 corner.

Be strong & be positive coz arwah pergi dgn tenang tanpa menyusahkan diri atau sesiapa.

Al Fatihah for yr brother.

asyaz jufri said...

Salam...kami, dak2 sempang@KJ berharap keluarga arwah sentiasa tenang n tabah...takziah kepada keluarga arwah...pelbagai kenangan manis kt uma bujang yg kitaorg xdpt lupa kan...mmg xsangka majlis berbuka di kunang-kunang merupakan pertemuan terakhir kami...permergian nya akan dikenang...semoga rohnya d cucuri rahmat & ditempatkan dalam golongan yg beriman..amin...

Sempangrians.

Life huh... said...

Ajal dan maut di tangan tuhan. Tak tentu masa tibanya. Di kala umat Islam sdg merayakan kemenangan selepas berpuasa, arwah pergi meninggalkan semua yang tersayang. Elok harinya arwah tinggalkan semua. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Al Fatihah.

vagg. said...

AL FATIHAH, ayu..
redhakan pemergiannya..
kita xdapat nk buat dia kembali pd kita smula.. kenangkan saja kenangan2 yg ada tuh.
btw.. i've sent u an email about smthing yesterday.
take care ok.

RoS DuRa said...

Al-Fatihah buat arwah Ahmad Khalil B. Musah,

Satu khilangan yg amat2 di rasai oleh org2 yg mengenali arwah. semoga Allah mengampuni dosa-dosa arwah serta menempatkan arwah bersama2 para syuhadah dan org2 yg beriman..amin

buat keluarga arwah, semoga tabah mnghadapi segala ujian dan dugaan Allah. Arwah pulang kepada Maha Pencipta yg menyanyanginya tanpa belah bahagi.

mukhrizlatif said...

tak terkata
sabar..semua tuh ujian Tuhan..

aD said...

salam,
takziah sis. bagai terasa-rasa pula kesedihan awak ni. lebih lagi bila perkara sedih nih jadi pada hari yang sepatutnya membawa bahagia. tabahkan hati.. al-fatihah untuk arwah.

Sazly Salfarina said...

Salam. Maaf, saya tak mengenali arwah, mahupun sesiapa pun dalam blog ni. Saya hanya mengetahui mengenai blog ini melalui sahabat saya, yang juga merupakan sahabat arwah. Memang sedih apabila kehilangan orang yang tersayang. Bersabarlah. Saya hanya mampu mendoakan agar roh beliau ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah...

lily lotus said...

aduhai sedihnya :(
..nak nya dia pegi dlm keadaan
mengejut..sabar yer dik..mmg berat betul dugaan ni..ya Allah hanya kau yg Maha Mengetahui..be strong dear!

pemburu impian said...

saya on behalf all crews at guideway rapid KL (member wan) mengucapkan salam takziah buat seluruh keluarga arwah

semoga arwah ditempatkan dikalangan mereka yang dirahmati ALLAH swt

al fatihah

arn1726-frenz

NazieraYahya said...

first raya dia pergi ke ?
bawak besabar ye ..
al-fatihah.

bb said...

farah...sabar byk2 yer...semua ni dugaan....bb dpt rase yg farah sgt2 tabah lalu semua ni....b percaya semua ni ade hikmahnya...Allah lebih sayangkan die dan b doakan die di tempatkan di antara org-org yang terpilih olehNya...amin

ms lola said...

Al-Fatihah. Semoga anda sekeluaraga tabah menghadapi kehilangan. Sungguh tak sangka punca kematiannya.

Kebencian_Maharaja said...

Sesungguhnya janji manusia ngan Allah itu pasti. Tiba masa, kembali jua kita pd Tuannya tidak cepat atau lambat walau sedetik.
Semoga Allah memberi rahmat pd adik anda...Amin

Anonymous said...

gamba gamba menunjuk kan
tande2 dia nak pergi je kan ..

takotttt !! huhu~

Opie said...

kebetulan saya singgah kat blog nih....sedih sgt baca entry ni...kepada ayusolo...bersabarlah...semoga roh arwah ditempatkan di tempat org2 yg beriman...al-fatihah

tak dapat saya bayangkan kalau saya kehilangan org yg saya sayang ketika kita sedang menyambut hari kebesaran cam nih

rose zan rahim said...

fara.. byk2 bersabar.. moga dia d tmpatkan d kalangan org2 yg beriman...

Rashid said...

Salam ayu,
Tabahkan hati kuatkan iman.. semuanya sudah ketentuanNya. Kita semua hanya sekadar kembara di bumiNya...

Al-fatihah... Moga rohnya bersama orang-orang yang beriman.

♥Shawls~2u♥ said...

Salam sis~
alfatihah..
takziah diucapkan..
sayu sy baca entry ni..
bdw, cekal + tabahkan hati.
smua yg berlaku ada hikmah insyaAllah..
Allah lebih menyayaginya..

.::c!kzUrA::. said...

salam...
1st time zura singgah blog ni...
takziah...mg akak dan kluarga tabah...so sad when i read psl ni..its really touching..smoga roh dicucuri rahmat..insyaallah...

Faidzah said...

my deepest condolences to you and your family *big hug*

aKaR bErDuRi said...

takziah kepada anda keluarga...berita seperti ini mmg amat mengejutkan...memberi kesedaran kepada semua bahawa maut tidak mengira masa untuk menjemput kita...perbanyakanlah amal ibadah kita...

Lina said...

ayu... i'm very sorry coz lambat tau pasal hal ni... akak ucapkan tahziah yer... moga ayu sekeluarga tabah menghadapi dugaan ni... moga rohnya juga ditempatkan di kalangan orang2 yg beriman...

Casper a.k.a wifee en.atan said...

takziah ayu..byk2 bersabar. tapi mmg terasa sgt kan sbb hari raya terjadi dan pemergiannya pulak tiba2....

Chuckiesd said...

Sedih baca entri nie..Takziah buat kamu sekeluarga..tuhan lebih menyanyagi beliau...redha dengan pemergian beliau..Alfatihah..

Aishah said...

fara,

Salam takziah dari kak aishah utk fara sekeluarga, semoga tabah & redha dengan ketentuan Ilahi..

Al-Fatihah utk arwah Ahmad Khalil

Anonymous said...

salam,

salam takziah... untuk keluarga.. kirim salam dengan Hakim...

ur friend: Mr. Ykk

adenium said...

takziah sekali lagik,(b4 nih ucap direct dr redmummy dot com jer...)
ya allah... sedihnya bila baca nih... meninggal mengejut rupanya...
semoga rohnya ditempatkan bersama roh orang2 yang beriman...

Dayu said...

takziah ye
sesungguhnya air mata saya telah mengalir td
kita sma.all our siblings is boys..
so bila ilang sorang
lain kan rasanya

katakku terbang tinggi said...

sy x knl arwah..tp kite kan islam..ddk dbwh satu matahari satu bulan satu bumi satu tuhan...dr DIA kite dtg kpd DIA kite kmbali...DIA lbh sayg kat arwah..xleh wat pape le..arwah cm ada 3 bekalan je kat sn..yg 2 tu xtau le kan tp yg ke3 tu dr kite..rs syg kat arwah byk2 le doakan dia...so AL FATIHAH...

Liana I. said...

salam..
hakim adik awk?
dia schoolmate sy.

takziah di atas pemergian khalil.
semoga rohnye dicucuri rahmat, dan ditempatkan di kalangan org beriman..

Al-fatihah..

p/s: sampaikan salam pada hakim.

mummysya said...

salam

Takziah dari akak....

tersentuh akak bila mebaca entry nie, terkenangan satu-satunya adik lelaki akak yang pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya pada usia arwah yg amat muda, 19tahun pada tahun 2004.....

Semoga roh arwah-arwah dicucuhri rahmat & ditempatkan dikalangan org-org yg beriman....

ellyn said...

salam takziah ayu..
akak br terbaca blog ayu ni..
sedihnya akak rasa sebab gbr2 sehari sebelum dia xde tu ayu ada..x tau nk ckp camna...

Allah lebih syg dia kan..
harap ayu dan keluarga tabah ye..

bungaditepijalan said...

salam takziah utk awak & keluarga.
moga truss tabah atas tiap dugaannya.
alfatihah utk arwah.

ps:
saya sedih.
sungguh.

aLeenA Adli said...

salam takziah utk awk n keluarga..
semoga tbh ea..
al-fatihah

=( sy menangis waktu nie..

hpajb said...

hmm...nak nangis :(
teringat balik dekat arwah ayah...

ARYN said...

arwah ayah sy pon baru meninggal bln 12 aritu..so i know how it feel to loss ur love one..be strong & me too..alfatihah for both ur late bro & my late father

ARYN said...

arwah ayah sy pon baru meninggal bln 12 aritu..so i know how it feel to loss ur love one..be strong & me too..alfatihah for both ur late bro & my late father

nuffnang

stat

blogpatrol