Sunday, November 23, 2008

Yoga diharamkan.....

PUTRAJAYA: The National Fatwa council has declared that the yoga practice which involves three elements of physical movements, worshipping and chanting as haram (prohibited) in Islam.

Nie petikan dr semua newspapers this morning...semalam semasa melepak dgn bdk2 nie (will update later2), Aju@Hazreeq@Eliyashazeli hubby's ader sound yg Fatwa dah kuar pasal Yoga...masa tu, aku malas nak pk lagik....then blk umah, He sms suh tgk beriter...huhuhu...semua citer pasal yoga diharamkan....huhuhu...

Frankly speaking, i was sooo frustated...yup true, i'm new in practising yoga...but i'm soooo in luv with it...sgt relaxing n cooling...seriyesly, mmg takder mentera2 aper ker selama i'm practising yoga...sampe kdg2 aku rasa org yg wat keputusan tu tak join yoga tak tau lah aper yoga tu kot....all this while, Alhamdulillah, i'm still a Muslim n tak terpesong akidahnya, insyaAllah....but now...huhuhu...frust giler weyyyy...i just mengeluh jerk...

after tak puas tgk berita, wan bukak kan dlm tenet...he asked me to read...then i asked him n beng...they told me to do some reading 1st n understand it....He osso told me da same thing to do....frust yoga sampe jadik frust bende lain semua kuar smlm....they do not directly said n told me to stop yoga....until me myself read the newspaper this morning....

yess....i will stop yoga tp dgn sedey hatiiii...sgtlah sedeyyyyy...huhuhu....dahlah baru jerk plan nak beli yoga mat baru...naseb tak beli lagik sebab bukan murah okeyhhh....abes tu yoga mat nike aku yg tak best nie nak wat aper??...bwk gi picnic??....dgn beg nike yoga mat tu aku nak wat aper??...semuanya nak gantung simpan jadik kenangan jerk ker???...pastu i've paid in advance my yoga classess until March 2009...haa please calculate urself okeyhh....even more i will miss yoga sooo much...so after this, what i'm gonna do every wednesday nite??...me still thinking can i do yoga on my own sambil lepak2 tgk tibi mcm selalu...huwarrgghhhhhh...nanges okeyh cenggini...sedeyyyyyyy.... :( :( :( ...aku dah lah bukan nyer rajin nak bersport2 wat bende lain...so cemana activity that can i do utk kuar peluh??....

kesimpulannya, i need to think and do some reading after this...to find new activity..maybe me gonna join pilates plak kot...tp tak tau lah kalo bulan depan ader nak kuar Fatwa nak haramkan pilates plak kan...huhuhu....saya sgtlah frust okeyhhhhh....

P/S I Luv U : thankies to all my loves yg still besides me when i'm emo like this..semua support me...yup i need to accept it slowly..it takes time maaaa...how to stop doing things that u love doing it...huhuhu...


12 comments:

ISLAM THE WAY OF LIFE said...

Assalammualaikum. Jgn rasa sedih ye.. Rasa sedih awak blh membahayakan akidah awak. Memang kita kalau guna logik akal, akan melihat yoga ini mempunyai kebaikan dan tidak ada kaitan dgn akidah. tp cuba rujuk kepada ulama mengenai syirik kecil dan syirik besar. perkara yg paling ditakuti Nabi S.A.W ialah syirik kecil yg dilakukan umat baginda. Saya komen ini untuk diri saya jg. Mungkin para ulamak tidak join yoga tp mereka lebih arif dalam akidah ini. apakah ketenangan dunia yg dicari? kajian UM terhadap solat telah dibuktikan bahawa ketenangan yg paling tinggi ialah solat. boleh baca mengenainya. Tahniah sbb awak akan tinggalkan amalan yoga ini, tp buangla perasaan sedih itu.

zach said...

hi...sorry nak bagi comment skt pasal yoga ni..kalau awak baca betul statement fatwa tu...dia haramkan yoga yang sistematik..meaning that kalau yoga tu ada unsur2 pemujaan+baca mentera+ penyatuan ngan tuhan macam agama hindu buat tu... kalau tak u still can continue.. jangan bazirkan duit yang u dah bayar advance utk kelas yoga..pembaziran tu amalan syaitan...

Saya pun selalu masuk kelas yoga. So far takder lak instructor tu suruh baca mentera or satukan diri ngan tuhan or benda2 merepek yang lain.. sekali lagi..semua terpulang kepada kita..kalau kita nak buruk kan benda tu..jadi buruk la dia...kalau baik..baik la dia

* ayu * said...

i am totally agree with Zach & IslamTheWayOfLife..

u take care!
have faith!

Ibu Emir said...

farah poco poco ade.. hehhe

Diana-k said...

laa akak.... baru nak join yoga..cessss...

lily lotus said...

takpe..byk lg amalan lain yg bleh menyihatkan kita ;)

adenium said...

ayu yang solo... hukum hakam islam memang tak boleh dipertikai lah kaalu dah haram....
as for me... kalau ko dah beli segala tuh... do buat at home lah... alah kalau kita buat not include all the haram2 things tuh kan... sebagai senaman biasa tak jadik masalah.... kot.. (hey...kang marah pulak orang kat aku...heheeh)

Anonymous said...

tuela pasal...yoga2....yoga..
cuba wat bende lain ke..
dh aku ckp jgn wat hal, degil...
kan dh kena....membazir duit je..

(saje bakar line lebih)

ciao...

oRanGeLiLY said...

takpe laaa wehh.. farah ajak aan jalan2 la cenggituh, berjalan kan kire senaman jugak. ahhahaha

Eliya Hazreeq said...

think think think..

aku xpuasati gak dgn label ko ahahaha..

apsl x letak fren dgn family gak?? saje nk kantoila tu wakakaka

lil^RED799 said...

yoga mat tu.... buat la stretching kat rumah....

aku tak tahu deep pasal yoga but i can see its a good way of stretching

kalau tade mentera2 tuh..... ko buat je sendiri kat rumah... dgn niat nak eksesais...islam ni mudah .... jgn kita munyusahkan die

smue bende yg kite buat... berbalik pd niat asal.....

pasal duit tu.... ko bincang la ngan tempat tu... bende ni smue kene effect nye.... mesti die paham...

kesimpulannye...sambung la buat yoga/stretching di rumah... kang aku balik ko ajar aku plak.. okeyh?

ayusolo said...

thanks everyone...yerk sy masih lg bpk n bpk...alhamdulillah Islam masih lagi agamaku yerkkk..n i know what i'm doing..

elly - suka hati aku lah wey...blog aku kan..suka hati lah nak label aper pun....hehehhee....

nuffnang

stat

blogpatrol