Friday, January 2, 2009

i need help....

korang...bley tolong takkk.....aku ader masalah....

since this week...start blk dr potluck...everyday i had nose bleeding...memula sehari sekali...tp start semalam, selang 4-5 jam kenkadang aku rasa...hr nie jerk dah lebey 5 kali hidung ku berdarah...kengkadang meleleh jerk tiba2...tiba2 nnt nmpk dkt baju ker or dekat jari kita ader darah....nie baru blk nikah rosezan+eddie...tiba2 nak cuci muka, tgk dkt cermin hidung berdarah meleleh...pastu rupanya dkt jari gwe dah byk darah...tak pasan rupanya...huhuhu...

gwe mmg ader sinus...tp kalo nose bleeding cenggini nak wat cemana yerk??....air badak dah tak laku...mmg lah bdn panas kan...tadi gwe mkn sup tulang ader effect ker??...huhuhu...korang ader idea tak??...mmg lately nie dah sebulan my flu getting worst...tak bebaik...huhu...mkn ubat cemana sure meleleh gak.....hanya satu ubat doc tu jerk yg lepas...tp bgn tido nnt dier flu blk gak...kalo meleleh hingus jerk, bley blah lagik...skang asyik meleleh darah jerk...comno??

korang tolong yerk bg idea cemana nak setelkan yerkkk...manalah tau ader petua turun temurun ker...selain dr jumpa doc, sila berikan jawapan lain yerkkkk...terima kasih semua....sayang korang...:)

P/S I LUV U : takkanlah sebab panda xder kot weyyy....ish ish ish.....korang nie mula lah pk lain mcm nie...



19 comments:

chotz said...

pergh!! horror gler darah meleleh.. kuar darah cmni normal ke utk sinus patient??

dulu time kecik2, kalu hidung bedarah, my granny suruh sumbat daun sireh pastu kepale kasik dongak ke atas.. cube try test laa..

lil^RED799 said...

banyak minum air kosong
jgn minum ais...
kalau boleh minum air suam
aku berak darah hari tu pon gitu
pak aji kate dehydration...
kalau rajin...g pharmacy... beli ORS salt
minum sehari 2-3 peket

Liza said...

my better half and my princess pun sama macam ayu, nose bleed memang slalu sgt, org tua2 ckp gulung dauh sirih and letak kat hidung but takkan ler if this happen in public, you want to do that. so, we just need to endure this and make sure they drink lots of water. sorry yer sis, tak dapek nak tolong sgt but if i hear anything, will let you know

*ayu* said...

aku dh kata... g doctor.. jgn tangguh2...
ko kan...

Me, Mrs Taj said...

pelik jgk tuh...klu sulu my sis nose bleeding my mom srh tuam ngn ais balut with kain..tp tak tau la kes ayu ni menjadi ke tak sbb smpi meleleh darah kuor..hurmm...itu je la petua nya frm me..tp klu teruk sgt gi hospital la..takut lg worst!!

cloudy said...

hi...dolu2 sy penah kena gak...letak daun sireh dlm idung..gulung2kn daun tu then sumbat dlm idung...tp skang ni tatau la mana nak dpt daun sireh.. hehe

ayusolo said...

chotz : tulah pasal..dulu pernah wat treatment...skang kene blk lah pulak...adusss...

lilred : oo air garam yg kita kene minum kalo kita cirit birit tu yerk??..

kak liza : tulah kak...sy pun konpius cemana nie...nak carik daun sireh pun tak tau dkt kl nie kat mana...hehehe...

ayu : tunggu doc dr jauhhh tu blk dulu bley?...:)

mrs taj@ mak azim : huhu...nak gi spital tu yg lemah tu..me afraid of doc..hehehe...

cloudy : tulah pasal...tak tau nak carik dr celah mana ntah...huhuhu...

Diana-k said...

kak farahhhh!! tatooonyer...gi PAKAR terus kak...check luar dalam sumerrr........complete set.....

tuk sementara nie..akak standby daun sireh...jgn makan lak....muahahaha.... letak kat idung kay kak!!! and bawak laa towel kemane ajerk..kalo kasik tekap kat idong pon takpo..meuehhehe...gilakah???

oRanGeLiLY said...

letak daun sireh or daun ubi kat idong. dulu2 aku masa kecik2 pon hari2 idong berdarah.. letak sireh senang sket berenti.

tp better jumpe dr. takot ader luke sebab selsema yg x baik2 tuh

NuRuL wHaTeVeR said...

siannye... sabar ya.. huhuhu

anyway salam ziarah =)
salam Maal Hijrah 1430 H & Happy New year 2009 =)

haya_yaya said...

dik..
pakai daun sireh yg dgulung pn bole...
tp kpala kasi dongak dulu,biorkan dlm 15 minit cmtu...mgkin sbb panas dlm badan yg jd cmtu.
tp elok la p kinik..tu lbih afdal..
ko dgr ckp ayu the sun tu hah..kang dia tukor jd ijo,ko gak yg susa..

lily lotus said...

pitynya adik akak ni..cuaca panas skrg ni kot..moga cpt recover yer

Ibu Emir said...

well i think, well i think.. err... too much red from the previous post kot.. hahahha..

mira tak dak idea.. :D pergi doktor ok.. tapi dulu mira penah gak ni. tapi b uat selamber jer heheh

amir fififudin said...

aahh engkau cucok tisu dalam lubang hidong kau lepas tu kau bareng pastu kau basahkan kepala dengan air rendaman asam jawa. asam jawa yang orang buat masak tau. bukan yang orang buat makan saje saje tu.

apik said...

minum air teh panas2..

Me, Mrs Taj said...

amacam? hari ni dh ok ke hidung tu?

ayusolo said...

dear all...darah sudah berhenti sejak hr sabtu hr tu...yeayyyy..thankies yerk for all da advice..harap tak berulang lah...aminnn...

ak_0143 said...

sejak dari potluck ke kene???
mgkin hidung anda tidak dapat menahan 'puaka' tikar kita...
takpe2... slow2... biasa la tuh dengan puaka itu... haha

get well soon!!!

ayusolo said...

ak : hermm...yer sejak potluck lahh..baru gwe perasan...mungkin jugak lah kan puaka tersebut dah masuk bdn aku...hahaha...

bengong lah ko nie ak...hehehe...

nuffnang

stat

blogpatrol