Wednesday, January 7, 2009

My nose still bleeding...

Semalam gwe telah ke doctor...akhirnyerrr...setelah kengkonon my nose bleeding case dah stop pada hari Sabtu 3/1/2009 (wey ayu the sun...aku tau aper ko pk okeyhh...takder makna stop kerana "ITU"..hahahaha)....suddenly semalam pagi bgn tido berdarah lagik...chisss...tukar hidung plak...aduhai...selalu sebelah kiri...nie sebelah kanan plak..aper kes??...




Okey, wat derk lagik...g keje mcm biaser...then amik time-off bcoz my mother in town (adek2 twin ku mendaftar di Temerloh, so mak gwe ke Kolumpo lerrrr...)...sebelum gi Bangi, nak amik Mak n melawat Cik Beng (wey korang...aku lupa nak snap n bgtau..kaki Beng bersimen..retak...lenkali aku citer k...)...i took a nap...when i got my wake up call..bgn n tiba2 amik tisu...berdarah lagi..aduhaiiii...ayuh kita pk aper cara nyer....





Malam tu, gwe gi klinik lah kan...doc tu pegi sodok hidung gwe dgn besi nak tgk...aderlah alat agar bley tgk dlm2 sikit..besar dr jari korang yerkkk...harap maklum...huhuhu...doc kata...





Kiesselbach's area, also Kiesselbach's plexus and Little's area, is a region in the anteroinferior part of the nasal septum, where the following arteries anastomose:
anterior ethmoid artery,
great palatine artery
sphenopalatine artery and
superior labial artery.


Significance/pathology :
Ninety percent of nose bleeds (
epistaxis) arise from Kiesselbach's area.




Di pendekkan ceriter...doc kata luka dkt dlm...sebab gwe kan mmg ader sinus yg sgt lah rasanya diwarisi turun temurun...bersin n flu dah sebati dgn jiwa...saper yg kenal rapat dgn gwe pun tau how i sneeze...adek badek aku sampe skang suka benor nak gelak kalo aku bersin tau...panda jgn sebut..kalo bley record, rasanya dier dah record...hehehe...so, tu pasal leh berdarah...doc tu terang sampe suh aku search dkt tenet..dier kata nie tahap medium...kene ader pantang n jaga sikit lah kalo nak cepat baik...kesimpulannya, kalo melampau yg tahap meleleh2 tahap cipan tu baru gi doc semula...

Doc bg ubat n pantang...no satu dier nyer pesanan aku tak tahan weyyyyy..."NO ICE, NO COLD WATER"....hahahaha...doc nie mcm tau2 jerk aku minum air nie feveret...hehehe...giler aper kalo air tak sejuk...hehehe...tp sejak masa tekak berdarah hari tu dah start pun pantang ice nie...so , not a big deal anymore...cuma kengkadang rasanya aku akan meroyan di SS2 n Starbucks....muahahaha....

Pagi2 skang ader lah sorang tu...akan msg setiap pagi kejut bgn...not da same person..saper lagik kalo bukan Elly..ngaco aku bgn tido...hehehhe...almaklum dier kan dah start keje minggu nie...aku ckp "NO ICE", dier bley buat pesanan tambahan...dier n Beng akan selalu pesan..."Air yg sejuk takder ice pun tak bley tau"...hahahha..sebab aku selalu ngelat...aku ckp betul aper aku minum air takder ais...cuma air tu sejuk sebab dlm peti ais...hahahhaa...sy sgt degillll....

Anyway, thanks to semua yg concern...yer pg td masih lg berdarah..tp tak lah kronik sgt...cuma, korang ader tak cara2 nak kurangkan sinus nie..tak thn lah flu dah tahap cipan..huhuhu...ader idea bernas?ubat best ker kan...till next time, daaaaa....

P/S I LUV U : sehingga sekarang, sy masih lagi belum minum ICE atau AIR SEJUK...chaiyokkk...muahahaha..korang jgnlah post dkt blog korang ais2 yerkkk...nnt aku meroyan..jgn lah tunjuk gi SS2 ker...Starbucks ker...adusss...ckp nie jerk dah kering tekak...huhuhu...







9 comments:

kuizikel said...

aisyum hik hik hik.. eh camne bunyi brsin ko, dah 10 taun x dengo.. dulu hari2 dengo.. :)

TAMPAL kat Peti Ais BESO2...

"NO ICE PLZ it will make ur nose bleedin'", sambil lukis sket gambo idung bdarah... :D

Diana-k said...

eh kak elly dah kejeeeeeee keeee????

wah mak org ituuu...

kak pantanggggg betol2!!

vagg. said...

ko toksah MENGADOS nk minum ais ke air dari peti ais ke.
ko nak idung ko bernanah plak?
hah? tetibe emo
ekekek tcare wey

oRanGeLiLY said...

kan dah kate arituh..ader luke kat dlm.
ko jgn nak ngades2 minum air sejuk2. aku lempang ko kanggg

Me, Mrs Taj said...

igt, NO ICE & NO COLD WATER tau!! klu melarat sape yg ssh??

Wawa_Nadwa said...

risdung bleh smpai cm tuh ke?
takut nye sbb wawa pon resdung jgk.
bersin salu tu dh lali dh pon.
hiks!

mulai skrng jauhi la minum air sejuk.
=)

adenium said...

weii..aku penah gak 'bakar' (buat karen kat idungku..sebab masalah cenggini...tapi bukan bleeding..).. series beb... memang takelh sejuk... bukan takleh panas... sbb lps 3 4 hari aku buat treatment yang sakit itu... aku g out station..tgl lam hotel sejuk ekon bagai... tiap pagi plak idung aku bleeding.... so jgn lah ko minum ais....heheh

ak_0143 said...

masa mula2 baca pasal idong darah dulu, beta mau komen dengan berpikiran 'ayuthesun' gak la...

contoh komennya begini:
"pelik... kuar di idong ya"

haha

tapi saket rupanya...
mmm.. dalam ek...
pantang jangan tak pantang
kalo degil, anda akan dijatuhkan hukuman BUANG TIKAR!!!


hahhaha

ayusolo said...

kuizekel : jort, ingat lagik ko yerk aku bersin cemana..hehehe..tang tampal dkt peti ais tu kan, ko lukiskan lah tampal...tak kose aku weyyyyy...hehehe...

diana-k : haah dah keje dah mak budak tu...nie pantang tak pantang sgt lah..hehehe

vagg : hingus dgn nanah sama tak...muahahaha...

aan : sampai ke hati ko nak lempang kau yg kiut miut nie..hehehe

mrs. taj : mereka n keluarga mereka...hehehe...

wawa : mmg akak jauhi tp mereka yg mendekati...cemana?

adenium : haah sidd..takleh sejukkk..aku masuk opis sejuk bangat pun tak thn..huhuhu..

ak : wahhhh..sanggup ko buang aku dr ahli tikar puaka...nnt korang tak akan meriah tanpa aku tauuuu...hehehehe...

nuffnang

stat

blogpatrol