Wednesday, September 3, 2008

WARNING : Post ini panjang, meleret dan membosankan..jgn baca kalo tak suka...ini hanya luahan hati saya sahaja...

Hr tu aku terbaca post Sue-Anna-Joe pasal isu agama sikit...seriusly...i respect her..coz dier sincere...berani..tarak segan citer aper2 pun dr dulu lg....biler baca part nie...aku setuju dgn aper dier ckp...sooo true kdg2...aku sendiri pun bukan baik sgt...admit this thing...pakai tudung pun kengkadang aku bukak gak...ngaku okeyhh...tp certain places gak lah kan...contohnyer mandi manda ker....gi kedai dkt dpn umah ker...dlm kelas yoga ker...huhuhu
semayang pun kengkadang tertinggal....bende2 mcm nie aku rasa ramai selalu buat...tetapi tak cukup kuat nak ngaku n admit kesalahan masing2...masa baca aper Anna tulis, aku rasa mcm terkene sendiri...separuh mcm terkena dkt diri sendiri....its not a proud things to admit...but yet, sendiri mau ingat lah kan...
ingat lagi masa mula2 pakai tudung..aku rasa aku hanya ikhlas n paham erti pakai tudung lepas habes sekolah...kalo b4 tu semua aku dlm situasi confused...mcm tak sure naper tu semua kene aku buat...sama gak dgn dressing nie semua...semuanya pelan2...takleh nak lompat teruss....jgn buat sebab terpaksa...e2 mmg prinsip aku...aku takmo jadik mcm org yg berubah secara drastik n sampe malukan diri sendiri...maybe tu namanya identiti conflict...tak cukup kukuh pendirian...
aku respect org yg tak bertudung n aper pun yg dier org buat...aku tau sebagai seorang Islam aku ader tanggungjwb utk tegur etc...tapi kalo diri sendiri pun aku rasa tak cukup kuat n bagus, tak wajar aku rasa aku nak tegur org lain...tu pasal kdg2 aku bengang gak pada org yg suka sound2 org about dressing2 n agama mcm pray etc...sendiri kalo belum cukup kukuh seperti seorang ustadz/ustadzah, tak wajar kita nak tegur kawan kita yang lain...
tiap2 tahun aku nyer azam awal tahun tetap sama...nak semayang waktu tu penuh jerk...as usual, ader jerk tertinggal kengkadang...my wish that i can change myself to b a good Muslim...bukan nak kata skang tak bagus, tp aku tau aku tak cukup bagus...byk laranganNYA yang aku still langgar...takyah jauh lah...dressing aku tak cukup bagus sebagai Muslimin sejati...takperlah...pelan2....
bulan Ramadhan nie lah bulan utk menyuci kan hati...bulan nie gaklah aku try jadik baik sikit....semoga amalan ni diteruskan ker bulan2 lain gak...dulu masa study, bulan pose aderlah bulan aku khatam Al-Quran....skang nie, baca pun dah jarang2..sendiri mengaku...baca yassin mlm jumaat pun jarang2 dah...huhuhu...biler dah lama tak baca, mula lah bacaan tak lancar...huhuhu...Ya Allah....terangkanlah hati ku ini Ya Allah...terkedu jap masa type post nie...
Kalo ader masa, jomlah kita gi berterawih...sebab kalo dkt umah sure lembab nak buat...tulah aku selalu ckp pada diri sendiri...sejak start keje masa lepas belajar, aku kalo gi terawih sorang2 pun selamber...drive kete gi solat...cuma masa keje dkt EY dulu, amat jarang aku gi terawih...alhamdulillah skang nie walaupun kdg2 g sorang2, ader masa aku jejak kaki ke surau belakang utk berterawih...masa nie lupakan lah citer2 tv yg mmg ko ikut ker aper ker...ckp dlm hati, takper, semua nie astro ader repeat.....
nearly nak nangis dah masa type post nie...sedey bila ingat kesalahan diri sendiri....Ya Allah...aku memohon ampun kepadamu Ya Allah..Engkaulah Maha Pengampun segala dosa umatmu ini...tenangkan lah hati ini Ya Allah...
Takleh nak smbg...next time...daaa u olllss...selamat menjalani ibadah puasa n menghayati Ramadhan yang mulia ini...

3 comments:

lil^RED799 said...

untuk perfect 100% mmg susah....tp selagi ade niat untuk kite perbaiki diri kite ke arah kebaikan dah cukup baik...ni pandangan aku je la....mungkin pandangan bapak aku as pengerusi surau dan tinggi ilmu agama lain.....

tak di nafikan dgn keadaan sekeliling yg penuh dogaan sekarang n kite berkawan dgn mcm2 org...kite mudah terpengaruh...lagi lagi bile iman tak kuat kan....tgk org pakai chantik..nak jugak pakai....tgk org tak solat...kite pon lalai sekali.....tapi aku bab solat lelagi aku tgh jalan...pakai jeans....mmg payaaaaaaaaaaahhh hazab!!! lg dgn keadaan surau yg tak selesa.....telekung yg berbau...tp pelan2 la...kite cube jugak .....

insyaAllah...bile basic kite kuat....at the end..we'll come back to our own self. doa bnyk2 agar tak dipesongkan hati oleh Allah...tergelioncir sikit2 tu pada aku biasa la.....

eliya'tale said...

beb, aku rase klau aku bsuara x salah kn..admit aku pn xperfect..mcm farihah ckp basic kene kuat..

bg aku bln ramadhan ni..ko akan nmpk diri ko sbnr..ade org ckp dgn aku..klau kita buat ssuatu amalan setiap hari slame lebih 22 ari, kita akan tbiase buat benda tu..dr situ kita pupuk diri kita..

so selamat beramal..=D

ayusolo said...

frens..aku setuju dgn korang..bende nie semua kene pelan2...takleh paksa2...bsyukur sgt mempunyai family n b'ground yg baik dr segi nie...alhamdulillah...i'll try to improve myself from time to time...insyaAllah...

nuffnang

stat

blogpatrol